6. lokakuuta 2013

Huoltoluukut

Alkuun lyhyt kertaus aiheesta:

Taloissa pitää olla aina jossain jonkinnäköinen pääsy kylmään ullakkotilaan, oli talo sitten yksi-, puolitoista- tai kaksikerroksinen. Yksikerroksisissa taloissa kulku on suunniteltu tapahtuvan joko ulkoa ylhäältä päätykolmiosta, tai sitten sisätiloista jonkinlaisen ullakkoluukun, tms. kautta. Puolitoistakerroksisessa tai korkeammassa talossa kulku kylmään ullakkotilaan on tehty samaan tyyliin joko ulkoseinästä tai sisätilojen kautta

Helmitalo on ratkaissut tämän asian vain merkitsemällä puolitoistakerroksisten talojen pohjapiirrustuksiin yläkerran seinustoille paikat huoltoluukuille. Taloelementtien ulkoseinissä ei siis automaattisesti ole minkäänlaisia luukkuja ja sisätiloissakin jää asiakkaan murheeksi hankkia jostain sopivat luukut.

Tällaisia luukkuja voi ostaa valmiina. Valmiita, lämpöeristettyjä luukkuja on olemassa pienempiä malleja ja sitten on myös olemassa ns. ullakko-ovia, jotka ovat lämpöeristettyjä ja vähän tavallista sisäovea pienempiä. Esimerkiksi Viialan Rakennustarvikkeelta olisi löytynyt tällaisia erityistarpeisiin sopivia ovia, mutta niillä oli myös erityisen kova hinta. Perehdyimme netissä myös pienempien luukkujen hintoihin ja nekin olivat melkoisen suolaisia. Hintaa kolmelle luukulle olisi kertynyt 600-700 euroa.

Tuli asiaa vähän itkettyä eräällä foorumilla ja siellä yksi ystävällinen sielu vinkkasi, että miten tuollaiset luukut voisi tehdä itse. Tätä ohjetta mukaillen Sami teki meille kolme huoltoluukkua. Tässä suuripiirteiset ohjeet vaihe kerrallaan:


1. Kattotuolirakenteiden väliin tehtiin luukuille runko kakkosnelosesta. Eri pituisia laudanpätkiä yhteensovittelemalla luukkujen kooksi valikoitui noin 50cm x 80cm. Sami toimi mittatikkuna, eli aikuisen miehen pitäisi mahtua näistä läpi.


2. Runkoon kiinnitettiin kaksi puupalikkaa. Näihin palikoihin kiinnitettiin 9-millinen vanerilevy, joka varastosta löytyneellä ulkomaalilla maalattiin paremmin lämpötilan vaihteluja kestäväksi (säänkestäväksi). Vaneri saatiin hyvin sisätilojen kautta kiinni paikoilleen käyttämällä kierretankoa, muttereita ja lukkomuttereita.


3. Seuraava kerros tehtiin leikkaamalla sopivan kokoiset palat 5cm paksusta polyuretaanilevystä. Reunat tiivistettiin vielä polyuretaanivaahdolla.



4. Tämän jälkeen luukku täytettiin kivivillalla, jota tuli noin 20cm paksuinen kerros. Villat peitettiin höyrynsulkumuovilla.


5. Tämän jälkeen luukut olivatkin enää viimeistä kerrosta vaille valmiit. Koska meillä on paneloidut seinät, tehtiin luukkuihin ovet naulaamalla paneelin pätkät kiinni vanerilevyyn. Valmis! Luukkujen reunat viimeistellään/kehystetään vielä listoilla. Luukkujen sijainnit yläkerrassa voi vielä tarkistaa pohjapiirrustuksesta.


Mikäli joku kopioi tätä ohjetta, niin hän tekee sen sitten täysin omalla vastuulla! Olemme soveltaneet omiin luukkuihimme netistä saatua ohjetta, emmekä tiedä onko kyseinen ohje tullut rakennusalan ammattilaiselta. Luukkujen lämmöneristyskyky tullaan näkemään vasta käytännössä. Tämä on siis täysin oma "sävellys".

Luukkurakenne on myös täysin kiinteä! Eli tällaista luukkua ei voida avata milloin tahansa ja kurkata kylmään tilaan. Luukun sisäinen rakenne pitää tarvittaessa purkaa. Olemme tietoisia, että vaikkapa tulipalon sattuessa palokunta menee tilanteen vaatiessa vaikka umpinaisesta seinästä moottorisahalla läpi. Tätä rakennetta ei hajoteta sekunnissa, mutta kyllä tästä nopeammin menee väkivallalla läpi, kuin jos alkaisi puhkoa moottorisahalla kipsilevyseinää ja repiä sieltä eristysvilloja pois.

-Sanna & Sami-

2 kommenttia:

  1. Olisiko ollut vaihtoehto leikata luukut esim. kuviosahalla talon päätyyn. Laittaa niihin saranat ja salpa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti täysin toimiva ja helppo vaihtoehto, jota meille on taidettu aiemminkin ehdottaa, mutta sitten olisi pitänyt varmistaa talotehtaalta olisiko seinän puhkomisella ollut vaikutusta elementtien takuuseen. Päädyttiin tekemään luukut sisälle, menivät siinä samalla vaivalla kun seiniä rakennettiin.

      Poista