21. elokuuta 2011

Keittiösuunnitelma ja kiintokalusteet


Olen pyöritellyt tätä keittiöasiaa blogissa jo niin paljon, että kirjoituksia aiheesta alkaa olla jo liikaa. Päätin siis poistaa kylmästi kaikki vanhat kirjoitukset ja kirjata tähän lopulliset valinnat ja niiden motiivit.

Nykyisessä vuokrakaksiossamme on pieni keittiö. Tässä ahtaudessa on oppinut arvostamaan riittävää työskentely- ja säilytystilaa. Siksi halusimme maksimoida molemmat tulevaan, omaan keittöömme. Normaalisti Sulohelmen keittiö sijoittuisi vastakkaisille seinille ja ikkunan alla olisi tyhjää. Siihen sopii ruokapöytä, mutta kun avoimessa olohuone-keittiö-tilassa on neliöitä yhteensä 37, niin eiköhän se ruokapöytä sovi hyvin olohuoneen puolelle. Pienillä muutoksilla keittiöstä saadaan U:n mallinen.

Otamme siis talopakettiin kuuluvan keittiön muutamilla lisäyksillä. Olemme vierailleet Viialassa PM Kalusteella tekemässä suunnitelmat ja valinnat kaapeista, työtasosta ja vetimistä. Meillä oli ajatuksena jättää ikkunan eteen eräänlainen "breakfast bar", eli työtason alla olisi pari baarijakkaraa eikä lainkaan kaappeja. Mutta suunnitelmaa aikamme pyöriteltyämme totesimme "baarin" täysin turhaksi, joten täytämme kolon vetolaatikoilla. Ylös kulmiin otimme nurkkakaapit ja ikkunan molemmille puolille hankimme jostain avohyllyt koristekrääsää varten. Mikroaaltouunin paikka tulee työtasolle, koska olen sen verran lyhyt etten pysty käyttämään mikroa kunnolla, jos se on nostettu yläkaappien tasolle. Hankimme 60cm leveän lieden ja liesituulettimen, normaalisti näille on mitoitettu tilaa 50cm. Liesituuletin jää näkyviin, eli sen peitoksi ei tule maustekaappia. Kodinkoneet tulevat olemaan rosterisia. Jääkaappi olisi talopaketin suunnitelman mukaan ollut hellan ja vetolaatikoston jatkeena nurkassa. Nyt se on siirretty pakastinkaapin viereen. Emme pohjapiirustuksen perusteella löytäneet talosta järkevää paikkaa arkkupakastimelle, joten hankimme joko jää- ja pakastinkaapin tai kaksi jääkaappipakastinta.

keittiösuunnitelma
Ovimalli on nimeltään Aaria (Kensapuu Oy) ja väriksi tulee korkeakiiltoinen valkoinen. Ovet ovat teräväpiirteisiä, eli niiden reunoissa ei ole viisteitä. Laminaattityötaso on Hahlen valikoimasta, värinä Vuolukivi. Vetimet tulevat kaikkiin oviin vaakaan ja "lyhyinä", mutta vetolaatikkoihin laatikkojen levyisinä. Voiko tuota vaikeammin enää selittää....? Välitilan laatta saisi olla musta ja paksulla lasituksella sekä mahdollisimman suurta, ehkä 30x60cm. Paljon tietysti riippuu pistorasioiden määrästä ja laatoittajan hermoista. Muuten keittiöön tulee kattoon valkoinen mdf-paneeli, lattiaan vaaleaa tai harmahtavaa laminaattia. Seinistä tulee vaaleansiniset. Sama värimaailma jatkuu sitten olohuoneen puolella.

Ovimalli Aaria, väri korkeakiiltoinen valkoinen

Laminaattitaso, Vuolukivi
Vedin Puomi, harjattu teräs
Muista kiintokalusteista sen verran, että kodinhoitohuoneen kaappien ovat samaa Aaria-mallia, mutta valkoiseksi maalattuna, eli mattana. Taso on tavallista harmaata graniittijäljitelmää ja vetimet perinteiset sirot kaarivetimet.

Makuuhuoneen kaapit ovat myös Kensapuulta, mallia Lyyra. Normaaliin toimitukseen olisi kuulunut kaksi 50cm leveää hyllykaappia ja niiden keskelle 100cm leveä tankokaappi. Se tila ei kuitenkaan jää meillä makuuhuoneeksi, joten otimme yhden hyllykaapin lisää ja tankokaappi kutistui 50 senttiseksi. Väriksi valikoitui valkoinen ja vetimeksi kaarivedin, joka on keskeltä vähän paksumpi.

Perusvalikoimasta olisi tuulikaappin saanut 40cm leveän siivouskaapin ja avonaulakon. Jätimme nämä pois ja hankimme itse siihen jostain vaatekaapin. Koska tuulikaapista on kulku yläkertaan, haluan suojata vaatteet kunnolla. Pyysimme vielä tarjousta vessan allas- ja peilikaapista. Homma on sitä vaille valmis, mutta nämä valinnat ovat nyt lopullisia.


-Sanna-


Lyyra 
mh vedin


khh vedin5 kommenttia:

 1. Tuosta puomi vetimestä keittiöön: kannattaa katsoa sijoittelu kulmissa tarkkaan. Äidilläni on U-mallinen keittiö ja sama puomi vedin ja kulmissa on ogelmana se, että vedin kolhii ja paikoin jumittaa myös. Muuten hieno ja tyylikäs valinta vetimeksi. :) Tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
 2. No onneksi meitä on kaksi aikuista ihmistä, niin ovia ja kahvoja on helpompi varjella turhalta paiskomiselta. Täytyy kehittää joku niksi, jos kahvat alkavat naarmuttaa ovia. Suunnitelmaa kun katsoo, on tuossa ainakin kolme kohtaa, jossa voi olla naarmuuntumisen riski. Tai sitten laiteitaan vetimet vaihtoon ;)

  VastaaPoista
 3. aika hyvät valinnat =) Tutuilta näyttävät nuo keittiön jutut =) Tosin me ei olla vielä päätetty laitetaanko kivitaso eikä sopimustakaan ole kenenkään kanssa allekirjoitettu, mutta korkeakiillolla ja puomilla mennään...

  VastaaPoista
 4. Hieno keittiökuva! Olen tähän asti vieroksunut sinisen sävyä, mutta nappasin tuon kuvan koneelleni ideaksi. Löysin myös yhden olohuoneen jossa tuota samaa sinistä käytetty tv:n takana. Eli kiitos ideasta! Meillekin tulee mitä todennäköisemmin kiiltävät kaapit. kivitaso olisi mahtava, hinta myös 3cm taso 355e/m (5cm taso 533e/m) ja 175e/aukko+100e rahti:)

  VastaaPoista
 5. Me päädyimme tasaiseen ovimalliin siksi, että vanhempieni 10 vuotta vanhassa keittiössä on ovissa "kaaria", joihin kertyy likaa, ja kun niitä on vuosien varrella pyyhitty, niin maali on kulunut kaarteista pois. Ja jotta ovet eivät olisi liian tylsät, otimme ne kiiltävinä. Osittain myös siinä toivossa, että ne heijastaisivat valoa ja keittiö olisi siten valoisampi ja raikkaampi.

  Kivitaso olisi hieno, mutta kallis. Hinnan ja käytännöllisyyden takia otimme laminaattitason. Olen kuin norsu posliinikaupassa, onnistun aina tahtomattani paiskomaan ovia, pudottelemaan tavaroita ja laskemaan astiat työtasolle liian voimalla ja vauhdikkaasti.

  Mielestäni tuollainen "perinteinen" keittiösuunnitelma on selkeämpi kuin nämä hienot 3D-mallit. Tuosta saa paljon paremman käsityksen kaappien koosta. Lisäksi tuolla on kiva leikkiä: Paint vaan auki ja seiniä värittämään :D

  Sininen on meidän molempien lempiväri, se on ihanan rauhoittava ja raikas. Siksi tämä blogikin on niin sininen ;) Ulkoseinistämme tulee tummansiniset, mutta sitä oikeaa sävyä ei ole vielä löytynyt :(

  VastaaPoista