30. tammikuuta 2011

Poistoilmalämpöpumppu eli PILP

Olemme tähän mennessä olleet 100 % varmoja siitä, meidän taloomme sopiva ja edullisin lämmitysmuoto on sähköinen lattialämmitys, varaava takka ja ilmalämpöpumppu. Harkitsimme myös maalämpöä, mutta totesimme sen olevan turhan kallis sijoitus tämän kokoiseen taloon. Se olisi kannattava investointi, jos meille tulisi myös lämmitettävä autotalli.

Kuulimme juuri meille aiemmin tuntemattomasta lämmityslaitteesta, poistoilmalämpöpumpusta eli PILPistä. Laitteessa yhdistyy ilmanvaihtokone, vesivaraaja ja lämpöpumppu. PILP ottaa poistoilmasta lämmön talteen ja käyttää sen tuloilman sekä veden lämmitykseen. Joissain malleissa on myös tuloilman jäähdytystoiminto. PILP sopii uuteen tai vanhaan 80–190 neliöiseen sähkölämmitystaloon.

Laitteen kehutaan säästävän omakotitalon lämmitys- ja käyttövedentuotossa jopa 60 % perinteiseen sähkövaraajaan ja LTO koneeseen verrattuna. Poistoilmasta saadaan energiaa noin 6000-11000 kilowattituntia vuodessa. Sisäilman viilentäminen laskee tuloilman lämpötilaa 6-10 asteella. Viilennys on "ilmaista" kun käyttövettä lämmitetään tai toisin päin. Yksinkertaistettuna käyttövesivaraajan kokoisella PILPillä voidaan hoitaa koko talon ilmanvaihto, lämmitys ja käyttöveden lämmitys energiaa säästäen.

Meillä energiakustannusten osalta suurimpana murheena tähän asti on tullut käyttöveden lämmityksestä syntyvät kustannukset. PILP ratkaisisi tämän ongelman. Vaikka talomme kuuluu energiatehokkuusluokkaan A, voisi laite laskea vuosittaisia lämmityskuluja huomattavasti.

Tätä täytyy tutkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti