13. maaliskuuta 2013

Mistä huoltoluukut?

Meillä on talon pohjapiirrustuksiin merkitty yläkertaan pitkille seinille huoltoluukut, joista pitää tarpeen tullen päästä kylmille sivu-ullakoille joko huoltotöihin tai pahimmassa tapauksessa tulipaloa sammuttamaan. Monissa taloissa huoltoluukut ovat ulkoseinissä, talon päädyissä, ja kulku näille luukuille tapahtuu pelastustikkaiden kautta.

Mutta meillä ne on siis merkitty sisäseiniin, ja luukkuja tarvittaisiin kolme kappaletta. Niiden olisi hyvä olla valmiiksi kunnolla lämpöeristettyjä ja sen verran isoja, että ihminen mahtuu niistä tarpeen vaatiessa hyvin kulkemaan. Minimikoko voisi siis olla sellaiset 700x500mm.

Alustavasti Sami on netin välityksellä löytänyt vain pienen pieniä luukkuja, n. 600x600 millisiä. Lisäksi nämä pikkuluukut eivät ole ainakaan valmiiksi lämpöeristettyjä, joten niihin täytyisi itse askarrella tarpeeksi lämpöeristettä pintaan. Sain vinkin yhdestä nettikaupasta, jossa myytiin 54x79 sentin kokoista seinäluukkua, jossa on vieläpä ihan hyvä U-arvo, -0.41. Kolmelle ovelle kertyisi tosin hintaa noin 500 euroa. Auts...

Soittelin Viialan Rakennustarvikkeelle, koska kyseinen liike tekee yhteistyötä Helmitalojen kanssa. Viialan suunnalla on myös paljon Helmitaloja, joten olisihan se nyt ihme, jos siellä ei oltaisi edes kuultu tällaisista luukuista. En saanut heti vastausta, että löytyykö heiltä sopivia luukkuja, mutta myyjä lupasi palata huomenna asiaan.

Olemme käyneet läpi oman alueemme rautakauppoja, mutta missään ei oikein osata neuvoa, saati sitten ymmärretä millaisia luukkuja oikein tarvitsemme. Meille on kovasti kaupattu porrasluukkuja, mutta sellaiselle meillä ei ole tarvetta.

Sopivia luukkuja ilmeisesti on siis olemassa ainakin yhdessä nettikaupassa, mutta aikas suolaiseen hintaan. Etsitään ja odotellaan vielä hetki, tehdään sitten vasta päätöksiä.

Loppuun pari kuvaa.


Porrasaukko näyttää yläkerran puolelta tällä hetkellä tältä:Hormin taakse tulevan huoltoluukun paikka:-Sanna-

2 kommenttia:

  1. Kannattaa katsoa www.duuri.fi. En ole varma onko tuollaisia, mutta monia huoltoluukkuja. Meillä on luukku alapohjaan, tosin piti laittaa eps-levyä eristykseksi. Rautakauppojen kautta saa tilattua. Kannattaa ainakin tutkia olisiko sellaisia mitä tarvitsette.

    VastaaPoista
  2. Meillä oli Sulohelmessä piirretty luukut myös sisäpuolelle, mutta ei sille mitää estettä ollut laittaa niitä päätyyn talon ulkoseinään. Voihan tässä tietysti olla kuntakohtaisia eroja. Mielestäni ulkoseinä on parempi paikka, koska reiän voi tehdä kohtaan jossa on muutenkin vain tuulensuojalevy ja ulkoverhous, eikä tarvi puhkaista lämpöeristettyä sisäseinää. Lisäksi sisällä joutuisi katselemaan rumaa luukkua seinässä ja vielä maksamaan siitä :)

    VastaaPoista