10. tammikuuta 2012

Jospa ongelmat olisivat nyt ohitse

Olin tänään raksalla vastaanottamassa kahta kodinkonetta ja niitä odotellessa uhrasin hetken ympäristön siivoukselle. Kun talon ympäristöä katsoo, niin näyttää siltä ettei siellä olisi siivottu yhtään, mutta sain kuitenkin molemmat jäteastiat lähes täyteen.

Ja sisällä oli kuivain! Avasin oven ja ihmettelin, että mikä hitto täällä hurisee näin kovaa. Keittiössä oli kuivain! Helmitalon porukka on siis käynyt paikalla :) Ikkunat oli suljettu, sisällä oli lämmintä ja normaali ilmasto, ei kosteaa tropiikkia.

Tällainen siellä pöhisi:
Edellisiin postauksiin on tullut hyvin kommentteja. Lähes kaikissa ihmetellään luukun homehtumista. Eli kyse ei siis ole mistään normaalista tapahtumasta. Ullakkoportaat ovat kuitenkin upouudet, rautakaupan hyllystä ostetut ja viety siitä suoraan raksalle sisätiloihin. Vastaava mestarimmehan oli luullut, että olemme laittaneet kattoon käytetyn luukun, niin pahasti homeessa se oli. Luukun ympärystä on eristetty uretaanivaahdolla ja samoin luukussa itsessään on lämpöeristys. Luukun yläpuolella ei luonnollisesti ole villaa, koska sehän tippuisi niskaan kun luukun avaa. Eli luukun toisella puolella on noin 20 astetta lämminta ja toisella puolella pakkasta.

En tiedä onko rakennuksellamme tavallista enemmän kosteutta. Lattia valettiin taivasalla, ilman elementtien ja katon tuomaa suojaa. Valu tehtiin muistaakseni lokakuussa ja täällä satoi silloin ainakin kerran päivässä. Ja vaikka kosteutta olisikin runsaasti, onko syynä sittenkin huono ilmanvaihto? Yhden ikkunan auki pitäminen ei ollut riittänyt hoitamaan koko talon ilmanvaihtoa. Meille ei tullut mieleen mennä laittamaan raksalle läpivetoa, eikä kukaan käskenyt meidän mennä avaamaan ikkunoita. Laitoimme läpivedon vasta kun Helmitaloilta kehoitettiin niin tekemään. Ja sitten tuli yht'äkkiä pakkaset ja ikkunoihin tiivistynyt kosteus jäätyi.

Mene ja tiedä. Mutta kuivain on nyt paikallaan, eikä ikkunoita tarvitse enää pitää auki.


-Sanna-

4 kommenttia:

 1. On sitä kosteutta tänä talvena muuallakin. Just äsken kävin yhdellä isommalla työmaalla, jossa heti kun saatiin lattialämmitys päälle, niin ikkunat vetivät hikeen. Seuraavaksi laitetaan ilmastointi päälle, ellei sitten sekin kytketty jo tänään.

  Tänä vuonna on myös satanut reilusti, ja kaikki sade tuli Etelä-Suomessa vetenä ihan joulun pyhiin saakka. Jos olisi marras-joulukuussa ollut 5 astetta kylmempää, ja jos veden sijasta (sitä on tullut yli 100 milliä) olisikin satanut pelkästään lunta, niin Etelä-Suomessa olisi nyt lunta noin 40 senttiä enempi mitä on nyt. Lämmin alkutalvi siis on lähes ainut ero edellisiin kahteen todella runsaslumisiin talviin.

  Kuutiosta betonista haihtuu kuivumisen eli kemiallisen reaktion seurauksena noin 70 litraa vettä, kun betoni kuivuu. Ja kun vielä ulkoilmakin oli kosteaa koko loppuvuoden, niin eihän se mikään ihme ole, että kosteutta on, ja sitä on muillakin rakennustyömailla.

  Mutta kosteuden voi ajaa pihalle, niin kuin teillä jo näköjään tapahtuukin. Lämmöt kannattaa myös nyt pitää päällä - vaikka vähän reilumminkin, että kaikki paikat varmasti kuivuvat.

  Toivotaan, että otsikkosi pitää paikkaansa, eli eiköhän nämä ongelmat ole nyt tällä erää ohi eivätkä enää uusiudu. Kun kuitenkin kyllä nuo homekasvustot sisätiloissa ovat aina sellaisia, että ne pitää saada nopeasti hoidettua pois.

  Näin keskellä talvea on varmasti helpompaa, kuin se että jos nyt olisi esim. sateinen kesä ja ulkoilman lämpötila olisi reilusti plussalla.

  VastaaPoista
 2. Kylläpäs teille on sattunut ja tapahtunut. Meillä ei minusta kovinkaan trooppinen ilma ole ollut missään vaiheessa, mutta meillä onkin raksaovessa tuuletusluukku + saunan ikkuna oli jonkun aikaa auki. Ja tuuletin monta viikkoa.

  Toivottavasti ei mitään hometta jää minnekään. Aina pelottava juttu tuo home :(

  VastaaPoista
 3. Meille tuo kuivain ilmestyi vasta tällä viikolla, ja alunperin talolla oli auki vain kodinhoitohuoneen ikkuna. Ilma vaihtui kunnolla vasta kun avasimme keittiön ikkunan ja taloon tuli läpiveto. Koputan ties kuinka monennen kerran puuta, että onneksi hometta on vain tuossa luukussa. Täytyy loppuviikosta tehdä vielä tarkistuskierros, että muut paikat ovat kunnossa.

  VastaaPoista
 4. On pitänyt kommentoida tähän jo monta päivää sitten, mutta aina se unohtuu...

  Luukku on ilmeisesti pyyhitty Helmitalojen puolesta homeenpoistoaineella. Hometta ei enää ole. Luukussa näkyy enää vain kosteuden synnyttämät tummentumat. Tästä iso kiitos!

  VastaaPoista