17. tammikuuta 2012

Pari ajatusta omakotitaloasumisesta

Muovimatto tuli tänään Kiitolinjan kyyditsemänä raksalle ja sitä odotellessa tapoin aikaa tekemällä lumitöitä. Sami aamulla hienovaraisesti vinkkasi, että se voisi olla oikein rattoisaa ja tervettä ajanvietettä pelkän oleskelun sijasta.

Reippaana likkana tartuin kolaan ja aloin lykkiä hankia kasaan. En ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä; asuin koko lapsuuteni omakotitalossa metsän keskellä, missä tämä talvinen arkiaskare oli pakko tehdä itse. Pienenä minulla oli jopa oma pieni, punainen lumikola. Lumikasoja syntyi hyvää tahtia, mitä nyt kerran putosin polvea myöten hangen alla piilossa väijyneeseen monttuun, ja muutaman kerran kolan kahva tökkäisi mahaan, kun piha on epätasainen.

Noin puolen tunnin lykkimisen jälkeen homma alkoi maistua puulta. Mihin hittoon sitä onkaan ryhtynyt. Kerros- ja rivitalossa pääsee niin paljon helpommalla. Koska ulkotöitä ei kerrostalossa tarvitse tehdä, jää sisätöiden jälkeen (liikaa) aikaa löhöämiselle. Jos nyt asuisin omakotitalossa, koneella istumisen sijaan olisin varmaan tekemässä niitä lumitöitä tai lämmittämässä takkaa, siihen vielä lisättynä ne aina pakolliset tiskit, pyykit ja yleinen siivous.

Lumettomina vuodenaikoina pihatöiden määrä luonnollisesti triplaantuu. Voisihan sitä olla naapuruston kapinallinen ja jättää pihansa savipelloksi. Nurmikko on kuitenkin esteettisempi ja vähentää kuran määrää sisällä. Täytyy muistaa oma jaksamisensa, kun suunnittelemme pihaa. Siitä pitää tulla nätti, mutta suhteellisen helppo hoitaa. Jos päädymme leikkausta tarvitsevaan pensasaitaan, en välttämättä kaipaa sen lisäksi kovin montaa kukkapenkkiä tai kasvimaata kitkettäväksi.

Muutumme kerrasta vuokralla-asujista omakotitalon omistajiksi. Emme halunneet tehdä "välilaskua" kerros- tai rivitaloon. Ensiasunnon ostajille on olemassa erilaisia rahallisesti hyödyllisiä etuja, joten päätimme käyttää nämä edut heti omakotitaloon. Kerros- tai rivitaloasunnoissa ei ole mitään vikaa, ja joillekin ne ovat se paras asumisen muoto. Meillä molemmilla oli kuitenkin haaveissa joskus asua omassa talossa, joten toteutimme sen nyt.

2 kommenttia:

  1. Samaa olen miettinyt ja siksi meille tulee puutarhasuunnittelu, helppohoitoinen piha;) Olen "kerrostalotyttö" ja ehdimme asua n. 4v rivitalossa. Meillä oli pieni piha. Kaivoin, kaivoin, istutin ja istutin...parikesää myöhemmin huomasin,etten ole mikään hortonomi:) Alussa se oli kivaa, mutta kasvit vaativat aika paljon. Ei kai siinä mitään pahaa ole yrittää suunnitella piha joka on nätti, mutta helppo hoidettava. Ei kaikkien omakotitalossa asuvien naisten tule rakastaa puutarhan hoitoa:) Ainakaan ISON puutarhan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pidäkään rakastaa. Itse pidän kuitenkin viherkasvien hoitamisesta ja paapomisesta (my babies), joten odotan innolla uutta haastetta ja päästä yrittämään pitää pihakasveja hengissä :D Varmasti menee muutaman kasvin osalta metsään, eivät sovellu maaperään tai saavat liian paljon aurinkoa tai liian vähän vettä tai... Jos nyt saisin sen nurmikon, jonkinlaisen aidan, terassit ja yhden kukkapenkin, olisi unelmieni piha 80% valmis. Sen kruunaisi pieni mansikkamaa, pari omenapuuta ja kasvihuone pihan perällä. Ja sehän on kaikkea muuta kuin helppohoitoinen unelma :D

      Poista